Restaurant 34:葡萄牙一间自然古朴新结构主义餐厅


本项目源于客户需要将现有餐厅搬到更大的空间,同时又不失旧场地的一些特征——私密、绿色和木制元素,赋予餐厅独特的品牌形象。

The assignment arose from the client’s need to move an existing restaurant to a larger space, without losing some of the characteristics of the old venue – intimate, with green and wooden elements that confer the restaurant its own identity.



这种情况驱使我们使用一种解构“新艺术运动”的方法,探索全新的审美空间概念。从色彩特征(棕色和绿色)到塑造空间的弯曲、起伏和不对称形式,装饰元素(天花板和模具的木材)的重复,都与艺术运动中典型的元素“交织”概念不同,甚至包括植物的使用,所有的元素都是从空间结构本身中解构而来的。

This condition drove us to explore an aesthetic-spatial concept that implied a deconstructed approach from the “art nouveau” movement; from chromatic characteristics (brown/green), to the curved/ondulating and asymmetric forms that shape the spaces, the repetition of decorative elements (wood of the ceilings and moldings) instead of the “intertwined” elements so typical of this artistic movement, as well as the use of plants, all of which are detached from the project’s structural elements.



新餐厅位于吉马良斯市的历史中心,它所处的地块具有典型的中世纪地块特征,场地的形态定义了建筑拥有不规则的几何平面,地块从门口逐渐变细至露台。鉴于这种空间特征,我们决定通过长沙发和平行天花板造型,用在地板和天花板水平线上的元素勾勒出房间的轮廓,以便我们能够嵌入技术基础设施。

The new space, located in the very historical center of the city of Guimarães, is characterized by a typically medieval plot that defines the building with an irregular geometry, which tapers down to the patio. Given this spatial characteristic, we decided to outline the rooms with elements at the floor and ceiling levels, by means of long sofas, with parallel ceiling mouldings, which allowed us to embed technical infrastructures.



我们打算使用这个方法来让空间流动并淡化空间的不规则感。在这些元素中,我们探索了品牌标识和建筑标识之间的二元性:空间的一侧保留了建筑原有的砖石结构(在某些情况下,在去除多年来添加的涂层之后),原始的材质让人联想起原始的结构;空间的另一侧墙壁则添加了绿植,代表了34餐厅推崇的自然理念,展现出独特的品牌特色。

We intended this option to allow the space to flow and to dilute the feeling of spatial irregularity. Within these elements, we explore a duality between brand identity and construction identity: on one side, the building’s original masonry (in some cases, after removal of coatings added over the years), which reminds us of its original construction, and on the opposite wall, the green elements, the brand identity.



由上述周边造型构成的木制天花板旨在重现旧餐厅的氛围,利用纵向的空间线条给人一种纵深感,这样的设计能依据桌子的具体位置,允许照明吊架轻微移动。

The wooden ceilings, framed by the aforementioned perimeter mouldings, are intended to recreate the atmosphere of the old restaurant, taking advantage of the longitudinal direction of the rooms to give a sense of depth, as well as allowing the lighting hangers to move slightly, depending on the location of the tables.



该项目涵盖了大楼的前三层,一楼为就餐空间,厨房在二楼(包厢中间),三层为第二就餐区并设有前厅休息室,卫生间则位于二层与三层之间的夹层中。

The project covers the first three floors of the building, the first room on the first floor, the kitchen on the second floor (between rooms) and the second room with a lounge area on the third floor with toilets located on the transition levels between floors.


设计的解构理念在空间的布局中得到了强有力的体现,三层用餐区前厅的派生空间除了作为休息室外,还是餐厅中个规整的正交空间,这样设置的目的是为人们创造出一个观赏吉马良斯市中心——图勒广场的理想视角,让人们在用餐过程拥有一种惊喜的视觉体验。

The conceptual matrix is strongly implemented in the rooms, with the exception of the derivation made in the lounge area that serves as an antechamber for the 3rd floor room, the only orthogonal space that tends to cause surprise effect on the privileged view to the Praça do Toural, in the very heart of the city of Guimarães.

▲平面图

▲立面图

项目信息——

项目名称:34 号餐厅( Restaurant 34)

项目团队: REM’A

项目地址: 吉马良斯市,葡萄牙(Guimarães, PORTUGAL)

主创建筑师:罗梅乌·里贝罗,何塞·佩德罗·马克斯( Romeu Ribeiro, José Pedro Marques )

完成时间:2021

项目面积:175,00㎡

摄影:伊沃·塔瓦雷斯工作室( Ivo Tavares Studio )

让设计更容易,为设计师赋能 —— 设计头条APP

评论(0

登录后参与评论

    分享
    至好友

    相关文章
    下载设计头条APP
    • 前沿资讯
      海量案例
    • 精彩视频
      干货课程
    • 设计师认证
      高流量曝光

    扫码下载设计头条APP

    设计头条 - 让设计更容易

    使用手机号注册

    第三方登录

    打开设计头条APP扫码登录

    找回密码

    注册

    设计头条 - 让设计更容易